Sotahistoriallinen näyttely
”Viimeisellä Linjalla”

Herttua sijaitsee kannaksella, joka oli osana Suomen puolustuslinjaa, joka rakennettiin itärajalle talvisodan jälkeen. Tätä vuosien 1940 ja 1944 välillä rakennettua linnoitusketjua kutsutaan Salpalinjaksi tai vaihtoehtoisesti Salpa-asemaksi.

Veneenniemen tukikohdassa, jonka alueella Herttua sijaitsee, vihollinen varauduttiin ottamaan vastaan kapean niemenkannaksen molemmin puolin. Alueella onkin nähtävissä ympäristössä risteileviä taisteluhautoja, asepesäkkeitä ja korsu.

Suomen sotien ajan historiaan liittyen Herttuaan on koottu merkittävä sotahistoriallinen näyttely. Herttuan ulkonäyttelytiloihin on sijoitettu itärajan puolustukseen talvi- ja jatkosodassa kuulunutta raskasta sotakalustoa, muun muassa jalkaväen, kenttätykistön ja ilmatorjunnan raskaita tykkejä sekä muuta välineistöä.

Herttuan sisätiloissa oleva näyttely puolestaan esittelee tavallisen rintamasotilaan, sekä siviilisektorin, jokapäiväisiä käyttöesineitä sotavuosien ajalta. Näytteillä on muun muassa kunniamerkkejä, käsiaseita, sotilaspukuja ja -varusteita, sekä Salpalinjan historiaa valottavaa esineistöä.

Seuraavasta linkistä pääset tutustumaan Viimeisellä linjalla- näyttelyoppaaseen.

Näyttelyyn tutustuminen veloituksetta.
 

Tietoa ja sodan aikaisia kuvia tykkimalleista nähtäväksi QR-koodien avulla.

Ulkonäyttelyalueen raskaaseen sotakalustoon on kiinnitetty QR-koodeja. Lukemalla QR-koodin älylaitteella avautuu näkyville tietoa sekä sodan aikaisia kuvia kyseisestä mallista. Kuvat ovat SA-kuva-arkistosta.
 

Sotahistoriallinen luontopolku Salpalinjalla
 
Sotahistoriallisessa luontopolussa raskas sotakalusto on sijoitettuna maastoon luontopolun varrelle Salpalinjan välittömään läheisyyteen, ja tykkeihin on mahdollisuus tutustua seuraamalla opastettua reittiä.

Sotahistoriallisessa luontopolussa yhdistyvät luonnossa liikkuminen ja oppiminen. Reitin varrella kävijöillä on mahdollisuus oppia Suomen sotien historiasta, Salpalinjasta ja eri tykkien historiasta ja käyttötarkoituksista, sekä ympäröivästä luonnosta polun varrelle sijoitettujen opastaulujen avulla.

Yli puolet tykeistä ovat sijoitettuna alueen rinteen alaosaan, jotta liikuntaesteisilläkin on mahdollisuus tutustua tykkeihin alueen alaosassa menevän tasaisemman ja leveämmän reitin kautta.